voor een plek in het mooie Tsjechie map.png mail@TBvakanties.nl

Natuur - Cultuur

Natuur

Op een afstand van circa 30 km bevindt zich het natuurpark "Adršpach" met zijn bijzondere spelonken en bizarre formaties van zandstenen rotsen, tevens is er een klein meertje waar je je met een bootje kunt laten rondvaren. Het is een waar paradijs voor toeristen.In het dorp bevind zich een 16de eeuws kasteel en een burchtru?ne. Voor fervente wandelaars zijn in de omgeving vele kilometers wandelpaden uitgezet.

Ga je 30 km de andere kant op dan ben je zo in het "Reuzengebergte"(Krkonoše), met als hoogste top de Snežka (1602 m). Het gehele gebied, dat een totale oppervlakte heeft van 385 vierkante km, valt als natuurmonument onder het Krkonoše Nationaal Park.

Op bepaalde plaatsen is nog een flora te vinden zoals die in de laatste ijstijd in Midden-Europa voorkwam.

Ook de gletsjerdalen hebben een interessante, eigen plantengroei.

Cultuur

Op 6 km ligt het stadje Ceská Skalice waar je een bezoek kunt brengen aan het Textielmuseum. Aangrenzend kunt je de Mariä Hemelvaart kerk uit de 14.Jhr. bewonderen.

In de stad kun je het oude schoolgebouw bezichtigen waar schrijfster Bozena Nemcova als kind in de schoolbanken heeft gezeten. Even buiten Ceská Skalice staat het kasteel "Ratiborice".

Het landgoed "Kuks" is één van parels van de barokkunst in Bohemen. Anton Graaf van Sporck heeft in 1694 - 1724 op zijn landgoed het meest imposante kuuroord van zijn tijd laten bouwen. Daarvan zijn alleen het ziekenhuis van Barmhartige Broeders en de kerk van de Heilige Drie-eenheid bewaard gebleven.

Dat zijn nog maar twee voorbeelden, want in onze streek hebben de meeste plaatsen wel een rijke historie of een mooi kasteel. Zo kun je ook nog een bezoek brengen aan Náchod, Broumov, Cerveny Kostelec, Dobrosov, Hronov, Jaromer, Josefov, Nove Mesto Nad Metuji (zie foto).