voor een plek in het mooie Tsjechie map.png mail@TBvakanties.nl

Fam Boekhout

 

De Familie Boekhout in Tsjechië

mei 2004

17 november 2007

De familie Boekhout heeft in Hoevelaken de huur per 1 mei 2004 opgezegd, om dan voor een langere periode naar Tsjechië te gaan, wat voor ons gezin een groot avontuur gaat worden, om het reilen en zeilen van ons te kunnen volgen, houden we jullie vanuit Tsjechië op te hoogte, via deze pages

"De Familie Boekhout in Tsjechië".

Bijgewerkt op 01-05-2011

We hebben nu vaste telefoon laten aanleggen zodat we kunnen internetten en E-mailen en het het verhaal van onze eerste weken kunnen opschrijven, De kinderen gingen maandag 3 mei voor het eerst naar school, ze werden leuk opgevangen, Dennis zit in klas 5 waar ook een Nederlandse jongen in zit, ze laten Dennis naar zijn idee makkelijk werk doen zodat hij apetrots uit school komt. Dennis heeft het dus wel naar zijn zin, maar moet wel wennen aan de gewoontes b.v. als de directeur in de klas komt moeten alle kinderen opstaan, pantoffels aan in de klas, en altijd terug antwoorden, maar Dennis past zich zeer goed aan, maar Dennis zijn probleem was dat de meiden deze blonde Hollander wel zien zitten. Larissa en Patrick begonnen de eerste dag in klas 1, ze gingen voor in de klas naast elkaar zitten, en Patrick wilden Susan niet eens kus geven dat verliep zeer vlotjes, en toen ze uit school kwamen waren ze apetrots en Larissa had gelijk veel vriendinnetjes. De volgende morgen toen we op school kwamen (ze moeten om 7.15 op school zijn) wachten een verrassing voor Larissa en Patrick, we moesten bij de directeur komen het leek hem beter om hun eerst op een andere school te doen waar maar 6 kinderen in de klas zitten een soort kleuter school met special onderwijs, dat was dus voor Larissa huilen, want die wilden bij haar vriendinnen naar school, maar naar een ochtend was het al weer over ze hadden het heel leuk gehad, ze krijgen eerst een broodje met wat drinken en ze gaan met ze allen middag eten, de andere kinderen tot 6 jaar moeten zelfs 's middags gaan slapen, ze hebben ook een wandeling in het bos gemaakt, dus ze vinden het op school leuk en wij kunnen de kinderen ophalen om 13.00 uur.Verder hebben we nu alle officiële zaken geregeld, Tsjechisch kenteken op de auto, verblijfsvergunning is in orde, zodat we ons daar geen zorgen meer over hoeven te maken.

Met de kinderen heb ik een geitenhok gemaakt, maar de dwerggeit is hier niet populair (het levert geen melk op), dus na veel zoeken hebben we vandaag dan eindelijk twee dwerggeiten gereserveerd, ze zijn nog erg klein dus over een maand kunnen we ze ophalen (We hadden een afspraak bij een burgemeester hier 70 km vandaan, die man nam ons mee in een Tsjechische terreinwagen de berg op hier was een oude ru?ne en daar liepen de geitjes rond), maar Susan zag het ook wel zitten om een paar kippen te kopen dus zijn we deze week naar een dieren markt geweest en hebben twee Barneveldse kippen gekocht. verder heeft deze boerin ook een klein groente tuintje aangelegd.

Zondag 6 juni hebben we een tocht met een oude stoom locomotief gemaakt, we hebben de terug rit met een normale trein afgelegd,wat ons op viel, er waren twee conducteurs in de trein en dat er helemaal geen vandalisme in de trein was aangebracht. Maar er ging ook nog iets mis, het bleek dat we ergens moesten overstappen maar dat hadden we dus niet goed begrepen, zodat we ergens anders terecht kwamen en we met een taxi terug moesten. In de middag hadden ze in ons dorp kinderdag, dus onze jongens hebben met de spelletjes mee gedaan. Dennis gaat donderdag op schoolreisje en we moesten een briefje maken, dat de bus chauffeur Dennis, in ons dorp zou afzetten, dus Susan had een briefje in het Tsjechisch geschreven, maar ze had er op gezet, dat ze Dennis er in ons dorp uit konden gooien, dus kwam Dennis met de grootse lol thuis en de jufvrouw had het alle andere leraressen laten lezen.

Voor de kinderen is de vakantie begonnen, ze hebben allemaal een sportdag gehad en Larissa en Patrick hebben een medaille gehad met een mooie oorkonde, waar ze trots mee thuis kwamen, en Dennis heeft een schoolreisje gehad naar een oud kasteel.Ook al hebben ze het goed naar hun zin op school, ze verlangde naar de vakantie, zodat ze veel in het zwembad kunnen liggen en lekker kunnen uitslapen. Na de vakantie gaan Larissa en Patrick naar klas 1 en dan gaat het echte leren voor ze beginnen. Met Dennis ben ik van de week de omgeving op de fiets wezen verkennen, en hebben we weer een mooie route gevonden.

De geiten konden we eindelijk deze week ophalen, en ze zijn al dikke maatjes met de kippen geworden, de eerste vakantiegangers zijn op het land beland, wat toch de gewenste gezelligheid met zich mee brengt. Met een van onze campinggasten ben ik vandaag wezen mountainbike, maar hij heeft het ook geweten dat hij mee is geweest, want na een sensationele koprol kwam hij hard ten val, wat als resultaat heeft dat hij nu steeds ijsklontjes nodig heeft, en heeft het beste medicijn bij de buurman gedronken "slivovice" wat de pijn verzacht.

Nacht zwemmen

Na twee weken op vakantie te zijn geweest in ons eigen Hoevelaken (was wel een gek gevoel), waar we gezellig bij opa en oma Boekhout hebben gelogeerd, we hadden het mooie weer wel mee, zodat we vaak naar het water konden. Dennis had geluk dat de kalabasten van opa weer goed waren, zodat hij toch dit jaar in Hoevelaken de deuren weer langs kon om ze te verkopen, dus nu kan hij zijn verdiende euro's hier in kronen omwisselen.We hebben allemaal onze familie, vrienden, en vriendinnetjes weer kunnen ontmoeten. Vele malen hebben we ons verhaal gedaan, want iedereen is wel heel meelevend met ons gezin, en als zelfs als de Stad Nijkerk om een interview komt vragen, leeft het toch wel in Hoevelaken. Ik zelf heb in Hoevelaken niet stil gezeten, ik was al een langere tijd voor een zwembad fabriek uit Tsjechië de markt aan het verkennen, en heb deze perioden kunnen gebruiken om het eerste zwembad na volle tevredenheid te plaatsen, en heb al een optie voor een showroom, zodat dit nu hele serieuze vormen gaat aannemen. De terug reis naar Tsjechië is goed verlopen, en Patrick was bij terug komst weer in zijn sas met zijn vee. en de eerste vakantiegangers zijn alweer aangekomen, wat toch weer gezellig voor ons is.

Een maand geleden werd er in de nacht op de deur geklopt, dus ik met mijn knuppel naar beneden, ze zeiden in het engels dat ze ons wilde ontmoeten, ik heb toen gezegd dat ze maar op een normale tijd langs moesten komen, maar deze twee aangeschoten mannen hoepelde niet op, dus heb toen uit eindelijk maar de deur open gedaan, Susan had inmiddels ook onze buurman gebeld en samen hebben we ze toen naar huis kunnen kletsen. Een van deze twee mannen was een Engelsman die met een vrouw uit het dorp is getrouwd en hier een jaar woont, en in de plaatselijke kroeg had de andere man hem zo gek gekregen om met ons even te gaan kennis maken. Bij dezen ontmoeting had deze Engelsman zijn sigaretten laten liggen, die ben ik later bij zijn vrouw wezen afgeven, die schrok zich rot van het verhaal, van wat haar man had gedaan, en heeft wel honderd keer sorry gezegd, Ik heb ze toen uitgenodigd voor een kopje koffie, wat dus wel een leuke kennismaking werd. De Engelsman vertelde dat hij hier in Tsjechië golf speelt, en vroeg of ik een keer mee wilde, dat is inmiddels gebeurt, en onze Dennis mocht ook mee, dus hij moest ook netjes in de kleding, Dennis en ik hebben heel wat ballen de lucht in geslagen, ook Dennis ging het steeds beter ging doen, later gingen we met nog een andere golfer een wedstrijdje doen, en de winnaar was Dennis.

Deze week hebben we weer mensen uit het dorp ontmoet, dankzij het plannetje van Larissa en haar vriendinnetje, Larissa wilde steeds dat wij naar de ouders van haar vriendinnetje op visite gingen, dus hebben die twee zelf maar de afspraken gemaakt, en zo stonden deze mensen met een fles wijn voor de deur. Deze vrouw spreekt alleen maar Tsjechisch en is ook bereidt om het ons te leren, en gaat vanaf volgende week samen met Susan Aerobic doen. We zijn met hun en de kinderen naar een openlucht bioscoop geweest, naar de film Shrek 2, er waren daar nog meer vrienden van hun, zodat we goed ons Tsjechisch konden oefenen, maar op een gegeven moment begint zo'n Tsjech te lachen en zegt tegen me dat ik spreek als een Vietnamees (wat in het Nederlands betekent, je praat als een Turk) is dit een compliment ????.

De kinderen zijn van de week weer naar school gegaan, ze hadden er veel zin. Larissa en Patrick zitten in klas 1 en moesten de eerste dag maar een uur naar school, de kinderen in de klas kregen een welkoms woord van de directeur, en van de burgemeester kregen ze allemaal een mooi pennenbakje. Dennis vindt dat hij een aardige juf heeft, ik vroeg aan hem als de juf het uitlegt snap je het dan en hoe doet ze dat dan, hij zei ze doet het in het Tsjechisch en als ik het dan niet snap doet ze het in het engels en dan begrijp ik het wel ( goed voor iemand die geen engels spreekt). Na een week de kinderen met de auto naar school gebracht te hebben, wilden ze met de bus naar school, net als alle andere kinderen uit het dorp, dus zo zijn we vroeg uit de veren, want de bus vertrekt om 6.50, maar ondanks dat, gaan ze met veel plezier naar school.

Met de ouders van Larissa's vriendinnetje zijn we naar het huis geweest van haar oma, dit is 35 km van ons huis, en ligt in een mooi natuurgebied, we zijn naar 1700 m. gelopen en konden toen mooi genieten van het mooie uitzicht. Later die dag was er in ons dorp een feest georganiseerd, ze hadden ook een varken aan het spit hangen , waar we onder het genot van een drankje, gezellig konden zitten.

Patrick had het weer mooi voor elkaar, hij zat weer bij een boer in de tractor.

We hebben een paar km van onze woonplaats een huis gekocht, het staat aan de rand van een klein dorpje vlakbij het groene dal.. Het was erg verwaarloost en de beste optie was om het te slopen, op het moment dat we de sloopvergunning binnen hadden is de sloop gelijk begonnen, een aannemersbedrijf zou het slopen, maar ikzelf de fanatiekeling had al het houtwerk al gesloopt, dus toen de professionals kwamen konden ze gelijk met het grote werk beginnen. De eerste dag waren we om 7.00 uur begonnen, ik had mijn thermoskan koffie bij me, voor de schaft van half 9, maar bij de pauze van 10.00 uur ging een van de mannen een klein vuurtje maken en de ander even naar de winkel, tot mijn grote verbazing had hij brood en worstjes gekocht, dus die werden aan een tak gestoken en zo zaten we met ze drieën een worstje te braden ( dus van stress is hier nog weinig te bekennen).

De jongens wilden toen ze uit school kwamen ook wel mee om te slopen, en hebben de oude tegels uit de gang gehaald. De oude bakstenen bikken we schoon wat een hele klus is, en de klusjesman wil ze van me kopen.

Alle verdere voorbereidingen zijn in volle gang, zodat we snel van start kunnen gaan met de bouw van een luxe bungalow met zwembad, maar daar vertellen later meer over.

Het verhaal van de Skoda

Het begon allemaal vier jaar geleden, met het verkennen van onze streek als vakantie bestemming. Wij hadden drie families en een glazenwasser uit Hoevelaken bij ons op het land aan het proef kamperen, het leuke van dit Hoevelakense stel was dat ze in Hoevelaken nog nooit eerder contact met elkaar gehad hadden, ( twee families woonde zelfs op hetzelfde plein ). En zo is er bij het kampvuur heel wat afgelachen. Een van hen kreeg toen het idee, dat het hem wel leuk leek om een oude Skoda met lucht happers te kopen, om in Nederland mee rond te rijden. Op het moment dat wij in Tsjechië gingen wonen kwamen deze plannen weer van stal, en vroeg hij of ik naar zo'n auto wilden kijken voor hem, maar met de jaren worden deze auto's ook zeldzamer in Tsjechië of ze waren zo verrot dat ik dat hem ook niet kon aandoen. En zo ging onze zoektocht beginnen maar dat viel niet mee om wat geschikts te vinden, dus toen ik in een stad, in een straat een mooie zag staan, heb ik een briefje onder het raam gedaan, of de eigenaar hem wilde verkopen, en dat wilde hij wel. Hij zou ook het transport naar Nederland verzorgen, maar dat werd een lang verhaal en hij heeft dit niet waar gemaakt, toen ik voor een familie aangelegenheid naar Nederland moest, heb ik hem naar Nederland gebracht, wat voor mij een lange rit is geworden van veertien uur met het zweet in mijn handen omdat ik te zwaar beladen was. Maar uiteindelijk rijdt nu de Hoevelakense opticien in een Skoda 1000 uit 1964 rondt.

De kinderen gaan alweer twee maanden naar school, en kunnen ondertussen aardig wat Tsjechisch verstaan, vandaag hebben we de eerste ouderavond gehad, Larissa en Patrick doen het goed op school, larissa is zelfs een van de betere in de klas, en Patrick is met rekenen (matematika)op een andere plek gezet, hij keek iets te opvallend af bij Larissa. Op onze dyslectische Dennis kunnen wij helemaal trots zijn, hij zit wel bij jongere kinderen in de klas, waar hij op zijn niveau les krijgt, de jufvrouw (ucitelka) vertelde dat hij goed met de kinderen kan opschieten, en in bepaalde vakken goed is (tekenen, engels, handvaardigheid), en in de vakken waar hij veel moeite mee heeft gaat ze hem goed helpen, en dat vertrouwen kunnen we aan Dennis merken. De kinderen kwamen van de week thuis met een verhaal, dat een van de kinderen op een nieuwe tafel met een schaar had gekrast, en dat de politie daarvoor in de klas was geweest en daarover met de ouders van dit kindje hebben gesproken, hiervan was onze Patrick wel erg van onder de indruk. In huis hebben we een houtkachel laten maken, die via een luchtkanaal het hele huis moet gaan verwarmen, en ik heb heel wat hout staan te hakken, om de koude winter door te komen. En Susanne heeft het land winterklaar gemaakt. Met de kinderen waren we op zondagmiddag in het bos paddestoelen wezen zoeken, ze hebben op school geleerd welke kunnen worden opgegeten, maar voor de zekerheid laten we ze door de buurvrouw nog wel controleren, want er belanden al genoeg mensen hiervoor in het ziekenuis.

Larissa en Patrick stelde steeds de vraag of Sinterklaas wel wist dat ze dit jaar in Tsjechië waren gaan wonen, maar gelukkig hebben ze hier ook een Sinterklaas, alleen heeft hij andere knechten, een duivel en een engel, dus dat was voor de jongens wel schrikken. Het werd ook gehouden in het dorpsgebouwtje en na afloop was er een muziekavond, de volgende dag zijn we naar de stad Opocno geweest waar dit feest vrij groot was opgezet zodat we wat meer zicht kregen hoe dit hier in Tsjechië wordt gevierd, toen we thuis kwamen was bij ons toch nog een zwarte piet langs geweest.

De kerst hebben we gevierd in Nederland, en met oud en nieuw waren we weer terug in Tsjechië, waar we nieuwjaars avond in het nabij gelegen stadje zeer mooi vuurwerk zijn wezen kijken. Verder gaan wij met veel enthousiasme dit nieuwe jaar tegemoet, Wij hebben naast ons huis er een stukje land bij kunnen kopen en na een paar jaar onderhandelen kunnen we het huis en de grond van de buurman kopen, hier zit ook een mooie boomgaard bij waar we de mini camping mee willen gaan uitbreiden. En bij de familie Boekhout is de veestapel ook weer uitgebreid, waardoor Patrick zijn wens in vervulling is gegaan met een witte Labrador van tien weken oud.

Vandaag 22 januari is de winter dan toch begonnen met dit pak sneeuw voor de deur moesten alle handen weer uit de mouwen, en de kinderen kunnen weer lekker bobsleeën voor het huis, en morgen gaan we lekker skiën.

We hebben deze maand dit mooie authentieke Tsjechische huis gekocht met het idee om dit op te gaan opknappen, maar hiervoor heeft zich inmiddels al een koper gemeld, en Ton gaat voor deze familie zorgen dat alles geregeld gaat worden en dat zij er in de toekomst net zoveel van kunnen gaan genieten, als wij steeds doen.

De laatste hand word gelegd aan de hout gestookte sauna die we in ons huis hebben gemaakt.

ijshockey1.jpg

Toen ons avontuur naar Tsjechie te spraken kwam, kreeg Dennis het idee dat hij in Tsjechië graag op ijshockey wilde in plaats van op voetbal, maar in het land van het ijshockey beginnen de kinderen al met vijf jaar te hockeyen, dus Dennis met zijn bijna dertien jaar was dus wel een oudje!!!, maar hij wilde er toch graag op, zo hebben wij schaatsen voor hem gekocht, en op de terugweg kwamen we langs het ijsstadion en daar branden licht, dus wij er heen, om informatie te vragen, we werden bij een fanatieke trainer gebracht en deze man vroeg of hij zijn schaatsen bij zich had en dat had hij(nieuw in de doos), zodat hij in korte tijd op het ijs stond, na afloop hebben we met de trainer gesproken, hij zag ook Dennis zijn broertje staan en hij zei, moet hij dan niet op ijshockey? en toen begon Patrick te glimmen en is nu ook volop in training.

Het verhaal van de Skoda deel 2

De skoda die ik in Nederland had afgeleverd had wat onderdelen nodig zodat ik naar de sloop ben geweest voor wat onderdelen, maar na wat rekenwerk leek het ons beter om een complete skoda op de sloop te kopen, we konden daar een kar huren maar dat was in verhouding te duur, dus bedachten we om hem maar achter Petr zijn auto aan te knopen, na eerst de politie controle te omzeilen, kreeg ik het volgende probleem, ik werd ingehaald door een auto die het hele voorraam nat spetterde maar de ruitenvegers deden het niet zodat het hele raam dicht vroor en ik snel het zijraampje moest openen om een paar km met mijn hoofd uit het raam verder te rijden.

De eerste winter hebben we nu achter de rug, we hebben veel genoten van de sneeuw, maar nu de eerst lente zonnestralen doorkomen is dat ook wel een lekker gevoel en dat betekent dat het tijd is om de fruitbomen te snoeien maar ik had vorig jaar een boom zo verknipt dat het ons beter leek om het dit jaar door een kenner te laten doen, dus hebben we een man uit het dorp gevraagd die hier elders in de fruitboomgaard werkt en hij had dit klusje dus snel geflikt.

Het stukje land dat naast de minicamping ligt was al jaren niets meer aangedaan, dus dat had wel enige bewerking nodig, dus toen ik de shovel langs hoorde komen ben ik naar de weg gerent om te vragen wanneer hij tijd had om langs te komen, maar deze man parkeerde gelijk zijn machine in de tuin zodat de drie opzichters wat te bekijken hadden.

De kinderen hebben hun rapporten gehad en zijn allemaal over naar de volgende klas we zijn trots dat ze na een jaar zo goed Tsjechisch kunnen spreken en verstaan. We hadden al heel wat reserveringen voor de mini camping en toen het seizoen op zijn hoogte punt was hebben we zelfs moeten zeggen dat we vol zaten. In de week dat het druk was op de camping hebben we het muziekbandje uit het dorp gevraagd om gezellig wat Tsjechische muziek te komen spelen en konden er boven het kampvuur worstjes worden gebakken.

de meiden zongen ook een leuk liedje

lekker je eigen broodjes bakken

Willems soep waar de hele camping van kon smullen.

Einde van ons zestien maanden avontuur.

Toen wij met ons gezin aan ons avontuur begonnen hadden we een termijn staan van zestien maanden om te ondervinden of het ons gezin in Tsjechië zou bevallen, deze maanden zijn voorbij gevlogen en zo als jullie hebben kunnen lezen hebben we genoeg beleefd, maar we hebben nu onze draai goed gevonden zodat een terug keer naar Nederland, nu niet ter spraken is. de kinderen gaan met veel plezier naar school en hebben vriendjes uit het dorp, Dennis is nu ook gaan voetballen bij de plaatselijke club, en Susanne heeft de grootste courgette van Tsjechië gekweekt,

En heb ik samen met mijn broer Boekhout zwembaden B.V. (www.boekhout-zwembaden.nl) opgericht en al enkele baden in Nederland geplaatst, en ik heb in Tsjechie mijn onderneming Grond s.r.o. ( www.Grond-invest.com ) goed opgezet. zodat we hier niet stil hoeven te zitten.

We hadden al een lange periode niets meer geschreven op deze pagina omdat voor ons het leven in Tsjechie eigenlijk een normaal leven is geworden, maar de laatste tijd krijgen we van veel mensen vragen hoe het met ons gaat, en waar we allemaal mee bezig zijn.

We werden door de voetbalclub uit Nederland gevraagd of we een club in Tsjechie wisten die bij hun op het internationaal jeugdtoernooi wilde komen spelen, we hebben toen dit bij Dennis zijn voetbalclub neergelegd en die waren zeer enthousiast om dit toernooi in Hoevelaken te gaan spelen. Na het een en ander geregeld te hebben kon de bus met veertig spelers en begeleiders vertrekken. Bij de openingsceremonie kwam ieder team met zijn vlag het veld op lopen, en onze Dennis als aanvoeder van het Tsjechische team kwam met de vlag van Tsjechie het veld op lopen, wat voor ons weer een teken was hoe goed Dennis zich ontwikkeld heeft in Tsjechie.

Het oude gele huis van buurman wat we in november hebben gekocht daar hebben we een nieuw dak op laten zetten, en gaan dan verder met de renovatie, zodat wij er in kunnen gaan wonen als het gereed is.

Het campingseizoen van 2006 hebben we er weer opzitten, zodat we nu kunnen gaan beginnen met het uitbouwen van het sanitair gebouw van de camping, in de nieuwe opzet worden de ruimtes voor de mannen en vrouwen gescheiden wat noodzakelijk is voor de vergunning, maar deze verdubbeling van het sanitair komt onze kampeerders ook ten goede.

Hier een overzicht van een aantal foto's.

We hebben samen met Bennie en Yvette vorig jaar een vakantiehuis gekocht dit moest volledig gerenoveerd worden er was hier zelfs nog geen water en elektra aanwezig, deze voorzieningen moesten drie honderd meter nabij het huis vandaan komen, maar na een jaar is dit huis op een zeer rustige en mooie locatie klaar om hier van te gaan genieten, en wij dit tevens op onze site aanbieden voor de verhuur (kijk voor info onder de button vakantiehuizen "Huis Hajnice" )

Toen wij met ons gezin in Tsjechie kwamen wonen hadden we een oud huis gekocht dit hebben we toen afgebroken en hier is een mooi plan voor gemaakt, hier kwam begin dit jaar iemand voor die hier in ge?nteresseerd was en zijn we samen in mei met de start begonnen van een luxe Bungalow met zwembad, waar nu de werkzaamheden in een gevorderd stadium is en eind 2006 gereed moet zijn zodat ook dit huis bij ons gehuurd kan worden ( kijk onder de button vakantiehuizen"Bungalow Mala Bukavina"

Zo als je kunt lezen zijn we op vele plaatsen hard aan het werk maar bij ons toekomstige nieuwe huis moet ook nog veel gebeuren, dus toen hier vrijdag een nationale feestdag was kon ik mooi een beroep doen op mijn twee assistenten Dennis en Patrick, met deze knullen ben ik flink aan het slopen geweest en hebben we weer heel wat werk verzet.

De kerstperiode is weer in aankomst en volgens Tsjechische traditie wordt er dan veel zoetigheid gegeten wat veel in eigen keuken wordt gebakken, Larissa en Patrick zijn daarom in deze periode veel in de keuken van de buurvrouw te vinden en helpen daarbij met de zoete koekjes bakken.

Weerstation

Wij hebben van Hoflake optiek uit Hoevelaken een mooi weerstation gekregen, voor onze kampeergasten is dit een aanwinst want het weer is een veel besproken onderwerp op onze camping. Wij zullen het een mooi plekje geven bij het nieuwe sanitairgebouw.

De winter was voor Tsjechische begrippen zeer matig, wat voor ons toch weer voordelen met zich meebracht, normaal hadden we pas in Maart kunnen beginnen met de bouw van de nieuwe sanitairruimte, maar nu eind maart hebben ze alles al betegeld en heb ik de tijd om alles gereed te maken voor het nieuwe kampeer seizoen.

In de winter maanden hebben ze in ons naast gelegen huis waar we in de toekomst willen gaan wonen een nieuwe boven verdiepingsvloer gelegd, en daarna hebben ze alles goed ge?soleerd en zijn de slaapkamers gemaakt dit wilde we zo creëren dat de oude houtconstructie in het zicht zou blijven, in de badkamer boven worden nu de tegels geplakt.

Wij wonen in mei al weer drie jaar in Tsjechie, en ons gezin is hier aardig ingeburgerd, de kinderen doen het goed op school en beheersen de taal, wat toch een hele moeilijke factor is.

Dennis is van de week met zijn voetbal team op kamp geweest in de bergen, de bedoeling was om te skiën maar door de weinige sneeuwval hadden ze de ski's thuis gelaten, en moest hij zijn hardloop schoenen meenemen en gingen ze twee keer per dag rennen in de bergen en trainen op het veld, als verrassing kregen ze toch nog 25 cm verse sneeuw wat het hardlopen nog zwaarder maakte, maar ondanks het zware programma heeft hij toch een hele gezellige week gehad.

Ik zelf heb de afgelopen jaren hier niet stil gezeten, en ben heel druk bezig geweest om voor een bouw investeerder een project van de grond te krijgen in het Tsjechische land. Hierdoor heb ik heel wat meegemaakt, ik zou er haast een boek over kunnen schrijven, maar het maakt het leven wel heel avontuurlijk. Hieronder is een foto van mijn kantoor, en een foto van de bouw waar we een appartementen complex met winkels op de begane grond aan het bouwen zijn.

De zomer van 2007 is mede door het weer en de vele gasten die we hebben mogen ontvangen weer voorbij gevlogen, er is weer heel wat hout verstookt bij het kampvuur (mede daardoor is ook de toekomstige "Hospoda" gezelschapsruimte die ik voor 2008 wil gaan maken mooi leeg), er zijn heel wat spijkers door de kinderen en ouders in de boomhut gespijkerd wat daardoor een aardig verblijf is geworden. De Tsjechische muziek avond verzorgt door de band uit het dorp was ook weer een succes, en ook mede door de traditionele zelfgebakken Bramborak (aardappel pannenkoek) die Ivana de gasten kon aanbieden.

Het is weer bijna kerst en er wordt dan in Praag een grote kerstboom van ongeveer 30 meter neergezet, dus zijn we maar eens een zondagje naar deze kerstmarkt geweest waar we heerlijk met ons gezin hebben rondgekeken, nabij de kerstmarkt in het centrum van Praag is een koopcentrum "Palladium"van vijf etages geopend, dus als je van shoppen houd (en als je geld genoeg hebt,zegt Dennis) kun je hier je hart ophalen.

Er is hier een traditie dat een week voor de Pasen de meisjes uit het dorp langs de deuren gaan met een zweepje, ze zingen dan een liedje en tikken dan met het zweepje op de mannen hun achterwerk en krijgen dan als dank een lekker snoepje, dus Larissa kwam met een hele zak vol snoep thuis, deze traditie wordt over een week door de mannen herhaald en gaan dan ook langs de deuren, dit is voor de ouderen ook een mooie aanleiding om hier aan mee te doen want ze krijgen bij iedere deur een lekkere borrel, dus is de kans groot dat er dan iemand op zijn knieën naar huis gaat.

Er zijn sinds een paar weken weer vakmensen bezig in ons naast gelegen toekomstige huis, maar om hier een beetje vaart in te houden ben ik in de avonden en de zaterdag druk bezig om voor hun al vast het rot werk op te knappen en heb hier weer lekkere hulp aan mijn jongens die ook af en toe hun steentje bij dragen, wij willen dit huis zoveel mogelijk in zijn oude staat terug brengen, wat met zich meebrengt dat we de gewelven plafonds moeten afbikken zodat ze weer mooi gestuukt kunnen worden, en als je dan het eind resultaat begint te zien dan zijn we toch blij dat we er geen gipsplaatje tegen aan getimmerd hebben.

Achter in dit huis was vroeger een stal waar koeien hebben gestaan, hier zit ook een mooi gewelven plafond in, dus dachten we dat we daar wel een receptie / gezelligheidsruimte van kunnen maken voor de mini camping, hier willen we zoveel mogelijk een gezellige oude sfeer aan geven dus heb ik pas mooie oude estriken (tegels) voor de vloer gekocht, en probeer met oude kromme stenen er een mooi authentiek sfeertje aan te geven dus ik heb nog wel wat te doen om dit voor het nieuwe camping seizoen klaar te hebben.

Vandaag was de eerste mooie lente zondag en wilde Larissa met haar vriendinnetje en vriendje met een mountainbike tocht in de regio mee doen, dus ik heb ze er heen gebracht maar ze waren veel te vroeg aanwezig zodat ik daar een tijdje zat te kijken en dacht toen, dit was ook een van de dingen wat ik meer in Tsjechie wilde gaan doen maar door al het druk wezen komt er maar heel weinig van terecht, dus dacht ik, ik ga met de marathon mee doen, dus snel naar huis en mijn fiets van het zoldertje afgehaald en op naar de wedstrijd, daar stond ik dan tussen 450 Tsjechische deelnemers voor de start van een tocht van 48 km, de hele kudde ging van start en we gingen van het ene bospaadje naar het andere, en berg op en af en dit bleef zich maar herhalen, wat me bij 25 km toch aardig begon te raken maar daar stond gelukkig een verzorging post met wat drinken. De volgende 10 km waren niet om door te komen en ik fietste bijna het zwart voor me ogen en dacht er komt geen eind aan. maar hierna deden mijn benen het gelukkig weer een beetje en kwam ik na 2 uur en 47 minuten bij de finish. Of ik dit soort tochten vaker zal doen hangt af van hoe ik morgen mijn bed uit kom. Larissa had haar 10km ook naar tevredenheid afgelegd.

Om ons gras een beetje kort te houden hebben we een pony gekocht die nu lekker loopt te grazen in de wei. Laten we hopen dat we hier langer plezier van zullen hebben dan onze klimmende geiten die niet in het hok wilde blijven en alle bloemen bij onze buren hadden opgegeten, toen hebben we ze maar aan een kinderboerderij geschonken.

Na weer heel wat werk verzet te hebben met ze alle kwam onze nieuwe receptie er al heel leuk uit te zien en konden we toen het einde in zicht kwam gelijk met een leuke aangelegenheid de ruimte openen. Wij hadden kampeerders die eigenlijk voor een paar dagen zouden blijven maar uit eindelijk zes weken hebben gekampeerd bij ons, dus moesten we dit record toch wel met echt TBvakanties Langblijf certificaat belonen.

De camping is al gezellig vol en Susanne hoopt al jaren dat er we eens een kampeerder zouden krijgen die een gitaar bij zich zou hebben om gezellig bij het kampvuur wat te gaan spelen, nu ging haar wens eindelijk in vervulling want de zingende schoolmeester met zijn gitaar heeft gezellig bij het kampvuur heel wat af gezongen en zelf een mooi lied voor Susanne gezongen.

een stuk land erbij

In een leuke enthousiaste bui hadden we een pony gekocht met het idee dat hij dan leuk een beetje kon grazen, maar deze mega grazer kan er geen genoeg van krijgen en had dus zo zijn landje kaal en staat hij nu af en toe aan een paal. Susanne kwam toen met het idee om het stukje land naast de camping erbij kopen,te kopen, dus ik ben maar eens gaan kijken wat de mogelijkheden waren, na een pittige onderhandeling met de eigenaresse van 86 jaar konden we dit gedeelte kopen en zijn de landmeters geweest om het uit te zetten, en ik dacht het even met een hark glad te maken maar naar een meter dacht ik al dit wordt niets en ben bij de landbouw coöperatie geweest of zei het konden ploegen en inzaaien en dat hebben ze nu gedaan en kunnen we er een omheining om gaan zetten. We hebben het idee om er een wei voor de pony te maken maar we willen ook kijken of we er een kleine kinderboerderij in kunnen maken, dus wie weet toch weer dwerggeiten???

Bij ons vertrek vier jaar geleden was er vanuit een plaatselijke krant in Nederland ook aandacht voor ons vertrek, maar nu werden we pas benadert door een journaliste van een landelijke Tsjechische krant die Nederlanders zocht om te interviewen over het integreren in Tsjechië, en hoe onze kinderen dit hebben gedaan omdat ze hier in Tsjechië nu bezig zijn om een school op te zetten waar ook Nederlandse les gaat worden gegeven, maar in ons verhaal blijkt eigenlijk wel dat onze kinderen in het regulieren onderwijs heel snel hun plekje hebben gevonden en we zelf konden melden dat onze Dennis naar een kok/kelner school gaat en dat we dus alle vijf aardig onze draai hebben gevonden in Tsjechië

Hier een link van het artikel in de Tsjechische krant (is in het Tsjechisch ,maar als je er voor gaat zitten kan de gemiddelde Nederlander het wel lezen) haha

vikend.ihned.cz/c4-10001125-26804920-v00000_d-nizozemci-v-cesku-my-uz-jsme-tady-doma

van een grote pony naar een kleine pony

Wij hadden van de zomer een pony gekocht, maar wij met totaal geen paarden ervaring deden ons best om met deze jonge hengst om te gaan maar na enkele maanden nam hij toch het roer over en heeft hij eerst Ton keihard achter tegen zijn hoofd geschopt maar tijd om bij te komen had ik niet want hij gaf ook susan nog een schop waarna ik hem met nog een stoeipartij in zijn land kon terug brengen. Hierna heeft hij nog vijf weken op een manage gestaan waar ze hem hebben gecastreerd en getraind, maar naar zijn terug komst hadden we weer wild west en op advies van de dierenarts was het beter om een paardje te zoeken die bij ons past, en dan kom je uit bij een heel lief klein vijf maanden oude merry shetlandertje, haar oude eigenaar had ook dwerg geiten en zwarte dwerg schaapjes, deze hebben we gereserveerd voor volgend voorjaar, dus de aanzet voor de kinderboerderij is in gang gezet, hij had zelf twee kamelen staan en dat zag patrick ook wel zitten en zei hij papa daar kunnen we rondritjes mee gaan doen.

Bij mijn zoektocht om van het grote paard af te komen kwam ik bij een manage deze heeft Blesk toen getraind en Patrick is toen ook begonnen met paardrijles, hij heeft hier heel veel plezier in en heeft zijn eerste club wedstrijd gereden.

Wij zijn verhuist

We hadden voor deze verhuizing geen verhuiswagen nodig want we zijn verhuisd naar het naast gelegen huis wat we al tijden aan het opknappen zijn, we hadden het huis bewoonbaar en hebben de overstap gemaakt en wat is de luxe van een cv ketel en een mooie keuken dan toch heerlijk, maar het aller belangrijkste is dat we het op deze plek allemaal erg naar ons zin hebben.

Op naar de kinderboerderij

Mijn vader had vorig jaar al 70 palen in de grond gegraven voor de paarden wei wat een hele klus was in de harde klei, maar hij had toen gezegt dat hij wel terug kwam om het af te maken, hij heeft zijn woord gehouden en is nu voor bijna twee weken bij ons en dat voor iemand van 75 jaar die nog nooit zo lang van huis is geweest.Maar deze harde werker heeft gelijk maar alle palen voor de geplande kinderboerderij uitgegraven en in de beton gezet.

Na een leuk camping seizoen zijn we ons nu aan het opmaken voor de winter, want onze dierenboel wil er ook wel lekker warm bij zitten. Dus ben ik begonnnen met een verblijf, ik wil iets gaan maken wat op een nederlandse hooiberg lijkt, op het moment toen de palen van 4 meter en het frame van het dakje stonden kwam onze buurvrouw langs lopen en keek wel heel raar op van die langen palen, en vroeg zich af wat het moest worden toen ik haar zei dat we misschien nog wel eens een giraffe zouden kopen en ik  dan makelijk het dak omhoog kon doen, keek ze me wel heel stom aan en vroeg of ik dat echt meende.(ze is inmiddels wel wat van ons gewend).  ,

De bijzondere steen

Opa en Oma Versteeg zijn gezellig bij ons op bezoek en deze sportieve mensen houden ervan om de natuur in te trekken en de mooie plekjes op te zoeken, zo gingen ze ook op pad naar het Adelaarsgebergte voor een wandeling, in de mooie natuur lag een bijzondere witte steen op een paaltje wat hun aandacht trok, en hadden een mooie vondst gedaan en dachten hoe komen we hiermee ongezien het bos uit, maar Oma had een rugtas waar hij in paste en  zo zijn ze  weer verder gegaan met de wandeling. Bij aankomst thuis was het enthousiasme nog groot en Susanne kreeg deze bijzondere steen als aandenken en zetten dit pronkstuk op de kast naast de tv. S'avonds toen Ton thuis kwam moest hij ook komen kijken naar de steen, maar zijn reactie was toen, Sus lik er eens aan, ...wat haar gezicht deed vertrekken en barste in lachen uit, en zij dit is een zout likblok voor de koeien!!!

Ton en Susanne op 18 oktober 2009 al in de sneeuw tijdens een zondagmiddag wandelingetje in Janske Lazne.

"Bokkie te gast bij TBvakanties"

Omdat we graag in het voorjaar kleine geitjes willen hebben, zijn wij bij een kinderboerderij een bokje wezen lenen deze mag een paar maanden bij ons blijven en hopen dat hij dan zijn werk heeft gedaan, want hij komt hier geen vakantie vieren.

Pony's Willemijn, Pareltje en Sjonnie

Wij hebben in Nederland een mooie Haflinger pony gekocht waar Patrick op gaat rijden, toen wij bij de manege waren om Willemijn te bekijken zag ik twee hele mooie kleine pony's lopen en zei ik tegen susanne ik ga vragen of ik ze kan kopen en dat is mooi gelukt zodat ik van de week na een lange reis ook Pareltje en kleine Sjonnie naar Tsjechie heb kunnen brengen en het mooie is dat Pareltje ook nog drachtig is en in mei 2010 gaat bevallen.

Voortgang ons huis

Met de winter voor de deur tochten ons huis nog aardig want wij hadden deuren besteld, maar dit bedrijfje overleefde de crisis niet en hadden wij geen deuren, maar gelukkig kon een ander bedrijf nog net voor het invallen van de winter de deuren er in zetten. Verder  is er al begonnen met het isoleren van de buitengeven.

Pony Willemijn begint het aardig naar haar zin  te krijgen bij ons.  Patrick heeft zijn eerste les er op gehad en rijdt al lekker door de wei. En Susanne wilde ook een lekker rondje hobbelen en heeft de smaak ook te pakken.

Weer eens een echte winter 2010

Dit jaar is weer eens lekker winterweer  met temperaturen van -25  en veel sneeuwval wat voor veel plezier en een klein beetje ongemak zorgt (s'morgens twee uur bezig geweest om mijn auto uit te graven en snel een trekker gevraagt om de oprit te schuiven). Hieronder een kleine winter foto sessie.

    

  

  

 

TB slivovice onze eigen huis drank

De pruimen oost van 2009 was goed en heeft een paar maanden in een ton gezeten. Ik had een stokerij besproken 20 km bij ons vandaan, maar de buurman kwam met een nieuw adres een paar km bij ons huis vandaan, waar op traditionele wijze in een hout gestookte ketel de slivovice werd gestookt. Die nu in onze eigen flessen zitten

 

 

 

 

Tropische themperaturen bij ons, dat we allemaal een koel plekje zoeken en zelfs ons varkentje zat in een waterton om zijn dikke buikje te  koelen.

 

Sjonnie het kleine mini paardje krijgt van de meisjes een lekkere borstel beurt, en deze dames hebben hem heel hip gemaakt met een paar mooie vlechten.

 

Dieren pret in de wei

De kleine geitjes kunnen het echt heel goed vinden met de paardjes, kleine Sjonnie gaat zelfs lekker liggen en de geitjes  staan dan op hem te dansen.

HOERA de geiten zijn bevallen en hebben drie schattige lammetjes

Onze wintergast Bokkie heef met de barre winterkou niet stil gezeten en heeft zijn werk goed gedaan zodat we nu twee geiten hebben met dikke buikjes, en ons kleine paardje Parel is ook door de dierenarst gecontroleerd en deze arst had nog nooit zo klein paardje gezien en wil graag deze bevalling meemaken.

 

  Gezellige druk bezochteSVR beursdag in Assen.

    

              

Tweede kerstdag 2010 even lekker wezen sleën, met de gondel naar 1250 meter en dan vol gas naar beneden.

,

27 november de eerste sneeuw is gevallen en ze verwachten nog meer deze week.